Binnendeur

Binnendeur

Binnendeuren zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende modellen, materialen en vormen.
Een schilderdeur is een standaarddeur, voorzien van een grondlaag, die je zelf nog moet afwerken.
Verfdeuren zijn vooral populair omwille van de goedkope prijs.

HARDBOARDDEUREN
De kern van harboarddeuren of honingraatdeuren bestaat uit stevig karton of hardboard met honingraatmotief. De kern is langs beide zijden bekleed met een soort vezelfplaat.
Voordelen: licht gewicht, goedkoop
Nadelen: minder warmte- en geluidsisolerend

TUBESPAANDEUREN
Tubespaandeuren of kanaalplaatdeuren zijn binnenin voorzien van een spaanderplaat met luchtkanalen. Door de luchtkanalen heeft een tubespaandeur een hogere isolerende capaciteit (thermische isolatie: ± Ud 1,84 W/m²K en warmteweerstand: ± Rc 0,28 m²K/W) in vergelijking met hardboarddeuren. Tubespaandeuren zijn steviger en beter isolerend maar daardoor ook duurder dan hardboarddeuren.
Voordelen: goed warmte- en geluidsisolerend
Nadelen: duurder dan hardboarddeuren

VOLSPAANDEUREN
De kern van volspaandeuren bestaat volledig uit een spaanderplaat. Ze zijn vrij zwaar en goed bestand tegen brand en schade. In vergelijking met hardboarddeuren en tubespaandeuren zijn ze dus zeker van betere kwaliteit.
Voordelen: goed warmte- en geluidsisolerend, beter bestand tegen schade en brand
Nadelen: duurder dan hardboard- en tubespaandeuren, zwaar gewicht

Wil je de brandveiligheid van je gebouw of woning optimaliseren, dan kan je kiezen voor een brandwerende schilderdeur. De brandwerendheid van een deur herken je aan de rf-waarde. De rf-waarde van een branddeur geeft aan hoelang die deur brand kan tegenhouden. Rf 30 branddeuren houden bijvoorbeeld 30 minuten lang brand tegen.

Alu pvc hout

Alu pvc hout

Welk materiaal moet ik nu kiezen: hout, pvc of aluminium? We zetten de drie materialen eens op een rij.

Wanneer kiezen voor hout?
Hout was jarenlang incontournable bij het kiezen van de profielen voor de ramen. Vandaag krijgt het de minste stemmen (10%). Men kan er echter nog steeds de meest klassieke look mee realiseren. De perfecte keuze voor een authentieke pastorijwoning bijvoorbeeld of een geklasseerd gebouw. Op vlak van kleuren, is er keuze te over bij hout. De kostprijs zit tussen pvc en aluminium in, tenzij je voor bepaalde duurdere tropische houtsoorten gaat.

Wanneer kiezen voor pvc?
PVC is vandaag het populairste materiaal voor ramen. Het kan uitstekend dienen in allerhande toepassingen, van klassiek tot modern. Met een breed palet aan standaardkleuren hoeft u geen compromis te sluiten op vlak van afwerking. Het is tevens verkrijgbaar in houtnerfimitaties. PVC is het goedkoopste materiaal en dankt dit aan de lagere grondstofprijs, het goedkopere machinepark en een meer geautomatiseerd productieproces.

Wanneer kiezen voor aluminium?
Met aluminium kan je alle kanten uit, van traditioneel tot strak-modern, in retro-uitvoering of de look van staal. Zijn populariteit heeft het vooral te danken omdat het geschikt is voor grote glaspartijen. Qua kostprijs is dit echter het duurste materiaal, gezien de grondstof voor meer geld over de toonbank gaat.

Velux

Wil je de zolder betrekken bij je leefruimte of omtoveren tot een extra kamer? Het grootste nadeel van een zolderkamer is weinig lichtinval. Je kan dit gemakkelijk oplossen door dakramen te plaatsen. Vooral op een zolder met schuine wanden zijn dakramen de ideale oplossing voor het binnenhalen van meer licht.

Door het gebruik van schuine dakramen heb je meer zonlicht dat binnenvalt maar hierdoor kan je ook last krijgen van de warmte. Daarbovenop als je de zolder gebruikt als slaapkamer en je wil niet wakker worden met de zon in je ogen, heb je nood aan zonwering. Om deze problemen te vermijden of toch zoveel mogelijk te voorkomen kan je kiezen tussen verschillende types zonwering. Zonwering van dakramen kan zowel langs buiten of langs binnen worden aangebracht.